Η βοήθεια του λογοθεραπευτή

  Δόκιμο θα ήταν να ζητήσουμε την βοήθεια ενός λογοθεραπευτή εάν το παιδί δυσκολεύεται να σχηματίσει προτάσεις, δεν καταφέρνει να εκφράσει τις σκέψεις του χρησιμοποιώντας τις σωστές λέξεις, πραγματοποιεί γραμματικά και συντακτικά λάθη, μπερδεύεται στην περιγραφή γεγονότων, δυσκολεύεται στο να ξεκινήσει και να διατηρήσει ένα θέμα συζήτησης ή/και δυσκολεύεται στην κατανόηση και στο να ακολουθήσει και να εφαρμόσει σύνθετες προτάσεις και οδηγίες/εντολές, αντιστοίχως.

 Επιπλέον, απαραίτητο είναι να ζητηθεί η βοήθεια ενός λογοθεραπευτή εάν η ομιλία του παιδιού είναι δυσκατάληπτη από εμάς, αλλά και από τους γύρω του. Αρκετές φορές τα παιδιά που δεν γίνονται κατανοητά δυσκολεύονται να αναπτύξουν φιλικές σχέσεις στον παιδικό σταθμό και δύσκολα εκφράζουν τις ανάγκες τους.

Εάν το παιδί «μπερδεύει» τους ήχους μίας λέξης ή/και χρησιμοποιεί άλλους, παραλείπει γραμματάκια κατά την ομιλία του και γενικότερα εάν δυσκολεύεται να αρθρώσει συγκεκριμένους ήχους, ο λογοθεραπευτής είναι εκείνος που θα τον βοηθήσει να αντιμετωπίσει τέτοιου είδους δυσκολίες. Πρέπει να σημειωθεί πως τα λάθη στην άρθρωση, ειδικά μετά το νηπιαγωγείο, δε διορθώνονται μόνα τους με τον καιρό και καλό είναι να βοηθήσουμε το παιδί να έχει «καθαρίσει» την ομιλία του πριν πάει στο δημοτικό.

Εάν το παιδί φαίνεται να «κολλάει», να αδυνατεί να ξεκινήσει μια φράση, να επιμηκύνει συλλαβές ή ήχους και –σε ορισμένες περιπτώσεις- συγχρόνως να παρουσιάζει τικ, τότε κάνουμε λόγο για τραυλισμό. Ο τραυλισμός είναι ένα φαινόμενο που μπορεί να παρουσιαστεί και να ξεπεραστεί μόνο του κατά την παιδική ηλικία, ο λογοθεραπευτής όμως είναι αυτός που θα σας ενημερώσει για τη σοβαρότητα και τη συχνότητα εμφάνισής του, καθώς και για τους τρόπους χειρισμού ώστε να μη γίνει μόνιμος.

Ζητήστε επειγόντως τη συμβουλή ενός λογοθεραπευτή εάν το παιδί μοιάζει σα «να μην ακούει». Εάν δηλαδή δεν ανταποκρίνεται στο όνομά του, εάν αδιαφορεί όταν του απευθύνετε το λόγο ή δε σας κοιτάζει. Επιπλέον, υπάρχει περίπτωση το παιδί να σας κοιτάζει όταν του μιλάτε, αλλά να φαίνεται πως δεν κατανοεί τα όσα του λέτε, να αποφεύγει να εμπλέκεται με άλλους μεγάλους (εκτός συνήθως από τη μαμά/αυτόν που περνάει περισσότερο χρόνο) ή άλλα παιδάκια και να προτιμά τελικά να παίζει μόνο του.

Θα πρέπει να θυμόμαστε πως η έγκαιρη πρόληψη οδηγεί σε έγκαιρη διάγνωση της πιθανής διαταραχής και στην έγκαιρη αντιμετώπιση του προβλήματος. Επομένως, εάν κάτι σας απασχολεί, είναι καλύτερα να ζητήσετε βοήθεια και ας έχετε το φόβο της υπερβολής, παρά να το αφήσετε να σας κάνει να αμφιβάλλετε συνεχώς για το αν κάνετε καλά που το παραβλέπετε. Αποδεχθείτε την πιθανή δυσκολία του παιδιού σας χωρίς φόβο και επισκεφτείτε τον λογοθεραπευτή.

 Καραμαλίκη Ελευθερία-Κωνσταντίνα, Λογοθεραπεύτρια

Αρθρογράφος / Συντάκτης

Καραμαλίκη Ελευθερία

Καραμαλίκη Ελευθερία

Λογοθεραπεύτρια

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Offers and bonuses by SkyBet at BettingY com