Πραγματολογική Διαταραχή

ΠΡΑΓΜΑΤΟΛΟΓΙΚΗ ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ ΤΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Μια Διαταραχή ... "κοντά" στην ποιότητα των δυσκολιών του Αυτιστικού Φάσματος.

Τα παιδιά με Πραγματολογική Διαταραχή αν και μπορεί να είναι ικανά και έξυπνα παιδιά παρουσιάζουν ανισότητες και ανομοιογένεια στο γνωστικό τους προφίλ τόσο, που τελικά μας εκπλήσσουν άλλοτε θετικά και άλλοτε αρνητικά!

Κάνουν αφελείς ερωτήσεις, κατανοούν επιφανειακά, κυριολεκτικά το λόγο σε μια συζήτηση ή στα κείμενα που μελετούν, έχουν αφελή κοινωνική προσέγγιση, διακρίνονται από παιδικότητα και ανωριμότητα σε θέματα που αφορούν σε διάφορες κοινωνικές καταστάσεις της καθημερινότητας.

 Σ   Στις μικρές ηλικίες η αφέλεια, η παιδικότητα, οι άστοχες "ατάκες" τους προσελκύουν τη συμπάθεια και την προσοχή των ενηλίκων γιατί τα κάνουν να γίνονται χαριτωμένα και αστεία. Σε μεγαλύτερες ηλικίες η παιδικότητα αυτή και η αστοχία γίνονται αιτία να κατηγορούνται για επιπολαιότητα και ανευθυνότητα. 

Οι συνομήλικοι αισθάνονται πως δυσκολεύονται να επικοινωνήσουν μαζί τους γιατί τους φαίνονται παράξενα παιδιά με ιδιοτροπίες.

Τα παιδιά που παρουσιάζουν Πραγματολογική Διαταραχή έχουν ανάγκη να παρακολουθήσουν εξατομικευμένο Πρόγραμμα  ΨΥΧΟΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ, από εξειδικευμένο παιδοψυχολόγο ή από παιδοψυχίατρο, ειδικά προσαρμοσμένο και κατάλληλο για τις ιδιαίτερες δυσκολίες τους στο κομμάτι της κοινωνικότητας και της επικοινωνίας.

Επίσης έχουν ανάγκη να παρακολουθήσουν και ένα ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ Πρόγραμμα από εξειδικευμένο Ειδικό Παιδαγωγό, το οποίο να είναι ειδικά και κατάλληλα εμπλουτισμένο, με στόχο την επεξεργασία του Σημασιολογικού και του Πραγματολογικού επιπέδου του λόγου ώστε να βελτιωθούν την κατανόηση των εννοιών, στη σωστή χρήση του Λόγου και στην οργάνωση της σκέψης και του Λόγου τους.

Αρθρογράφος / Συντάκτης

Μαυρομμάτη Δ. Δώρα

Μαυρομμάτη Δ. Δώρα

Ειδική Παιδαγωγός Σχολική Σύμβουλος Π.Ε. Εκπαιδευτικός Ειδικής Αγωγής Master (M.Ed. – dyslexia) Διδάκτωρ Ψυχολογίας Πανεπιστημίου Bangor, UK, (Ph.D.) με εξειδίκευση στη Δυσλεξία.

Offers and bonuses by SkyBet at BettingY com