Πραγματολογική Διαταραχή

Η Πραγματολογική Διαταραχή της Επικοινωνίας σχετίζεται με την εις βάθος κατανόηση των κοινωνικών κανόνων και των συμβατικών άγραφων "πρέπει" της καθημερινότητας, καθώς και με τη σωστή χρήση της γλώσσας κατάλληλα κι ανάλογα με τις εκάστοτε συνθήκες. 

Τα παιδιά με Πραγματολογική Διαταραχή κατανοούν πολύ επιφανειακά και κυριολεκτικά το λόγο είτε σε μια συζήτηση ή στη διδασκαλία είτε στο γραπτό λόγο στα κείμενα που μελετούν. 

Αν και είναι ικανά και έξυπνα παιδιά παρουσιάζουν ανομοιογένεια στο γνωστικό τους προφίλ και σε εκπλήσσουν υπερβολικά, άλλοτε θετικά κι άλλοτε αρνητικά. Κάνουν αφελείς ερωτήσεις, αφελείς κοινωνικές προσεγγίσεις, και διακρίνονται από μη αναμενόμενη παιδικότητα και ανωριμότητα σε θέματα που αφορούν σε διάφορες κοινωνικές καταστάσεις της καθημερινότητας.

Στις μικρές ηλικίες η αφέλεια, η παιδικότητα και οι άστοχες "ατάκες" τους προσελκύουν τη συμπάθεια και την προσοχή των ενηλίκων γιατί τα κάνουν να γίνονται χαριτωμένα και αστεία. Σε μεγαλύτερες ηλικίες η παιδικότητα αυτή και η αστοχία γίνονται αιτία να κατηγορούνται για επιπολαιότητα και ανευθυνότητα. Οι συνομήλικοι αισθάνονται πως δυσκολεύονται να επικοινωνήσουν μαζί τους γιατί τους φαίνονται παράξενα παιδιά με ιδιοτροπίες.

Τα παιδιά που παρουσιάζουν Πραγματολογική Διαταραχή έχουν ανάγκη από ένα εμπλουτισμένο πρόγραμμα αντιμετώπισης με στόχο την επεξεργασία του σημασιολογικού και πραγματολογικού επιπέδου του λόγου ώστε να διευκολυνθούν την κατανόηση των εννοιών, στη σωστή χρήση του λόγου και στην οργάνωση της σκέψης.

Αρθρογράφος / Συντάκτης

Μαυρομμάτη Δ. Δώρα

Μαυρομμάτη Δ. Δώρα

Ειδική Παιδαγωγός Σχολική Σύμβουλος Π.Ε. Εκπαιδευτικός Ειδικής Αγωγής Master (M.Ed. – dyslexia) Διδάκτωρ Ψυχολογίας Πανεπιστημίου Bangor, UK, (Ph.D.) με εξειδίκευση στη Δυσλεξία.

Offers and bonuses by SkyBet at BettingY com